lørdag 28. mai 2011

Hundelova..

Ja, kanskje kjem det som ein overraskelse for somme, men der fins faktisk ei hundelov. Mange anskaffar hund utan å tenke over slike ting som reglar. Derfor tenkte eg at eg skulle dele nokre punkt frå hundelova på min blogg, så har iallfall eg ført vidare litt. Heile lova finn du her. Alle hundeeigarar bør sette seg inn i denne.

Den fyrste paragrafen som er verdt å merke seg er § 3:
En hundeholder skal vise aktsomhet for å unngå at hunden volder skade på folk, dyr, eiendom eller ting. Hundeholderen skal sørge for at hunden eller hundeholdet ikke er til urimelig ulempe for folk, miljø eller andre interesser. Blant annet skal hundeholderen søke å avverge at hunden eller hundeholdet skaper utrygghet for andre.
Denne paragrafen skriver fram ansvaret kvar enkelt hundeigar har ovanfor sin eigen hund. Det er til dømes vårt ansvar at hunden vår ikkje graver i naboen sitt blomsterbedd, eller at folk kan passere huset vårt utan å vere redde. Ein kan eigentleg tolke lova på mange måtar, men svart på kvitt gjev den oss hovudansvaret for alt hunden gjer.

Neste paragraf har også mange viktige poeng som mange hundeigarar har gått glipp av:
Den som holder en hund i bånd, skal være i stand til å ha kontroll med hunden, hvis de ikke blir ledsaget av noen som har slik kontroll.

Hundeholderen skal påse at hunden ikke farer mot, hopper på, forfølger eller stiller seg i veien for folk som ikke godtar dette. Har en hund dette for vane, skal den bli holdt i bånd på steder som er åpne for allmenn ferdsel.

At ein må ha kontroll på hunden sin, seier seg sjølv. Mange bryt også den delen med at hunden hopper eller spring mot folk som helst ikkje vil helse på hunden. Dette er sjølvsagt mange som brenn seg på. Eg tenker berre sjølv når eg vandrar fram i dalen, bandtvangen er over, og Anja får springe laust. Rett rundt svingen møter me folk. Då har eg ikkje mykje sjangs å ta inn hunden før ho er overalt på folket. Dette er ting eg, og mange andre, må verte flinkare med. Iallfall når ein har hundar som Anja, som ELSKAR folk. Det er derimot ikkje alle folk som elskar hundar.

Me vandrar oss vidare til kapittel 2 i hundelova, Sikring av hund. Ein ting som er litt nytt i hundelova er også at ein ikkje har lov å forlate bunden hund utafor bygg med allmennferdsel. Dvs. som ein butikk, bank, posten osv. Det er faktisk forbudt. Derettr kjem eg til den paragrafen som er mest strid rundt, og som dei fleste hundeeigarar har brutt ein gong, nemlig paragraf 6, Sikring av hund ved båndtvang m.m:
I tiden fra og med 1. april til og med 20. august skal en hund bli holdt i bånd eller forsvarlig inngjerdet eller innestengt, slik at ikke den kan jage eller skade storfe, sau, geit, fjærfe, rein, hest eller vilt, herunder viltets egg, reir og bo
Dette bør ikkje vere nytt for noken hundeeigar. Dette bør vere allmennvite. Når båndtvangen ikkje er, gjelder følgande:
Hovedregelen er at hunder bare kan løpe løs når den følges på forsvarlig måte av eieren eller andre som disponerer hunden.
For at en hund skal følges på forsvarlig måte, må det kreves at den er under fullstendig kontroll av eier/ besitter. Dessverre er det de aller færreste som har slik kontroll over hunden sin.
Som sitatet frå Jusstorget seier, er det få som har så god kontroll på hunden sin. Så utenom båndtvangen er det mange hundar som går laus, som aldri burde vore lause. Nok om det. Så kjem båndtvangen. Og då gjeld følgande reglar:
I perioden 1. april - 20. august er det båndtvang for alle hunder.

I dette tidsrommet skal hunden holdes i bånd, forsvarlig inngjerdet eller innestengt, uavhengig av om eier/ besitter har kontroll over hunden eller ikke
Det dei fleste går glipp av her, er at hunden skal vere i band uavhengig om eigar har kontroll over hunden eller ikkje. Det vil seie at båndtvangen er absolutt. Uansett kor snill og grei, søt og lydig hunden din er, skal den vere i band i bandtvangstida. Dyrelivet er utruleg sårbart, og treng at me som eigarar tek hensyn. Dessutan er det mange som er livredde hundar, som sett stor pris på denne tida, det må me som hundeeigarar ha respekt for. Det som også overraskar mange, er at båndtvangen gjeld også i din eigen hage, så sant den ikkje er forsvarleg innegjerda.

Så hoppar me til kapittel 5, då dei føreståande kapittela seier seg sjølv. Dette er kapittelet om du havner i trøbbel med andre husdyr, hundar eller eigarar, og er kalla: Personers rettigheter og plikter i nøds- og faresituasjoner. Etter paragraf 14 står det følgande:
Hundeholderen skal sørge for å holde eller kalle hunden tilbake og gjøre det han kan for å avverge urettmessig fare når en hund jager eller angriper mennesker eller dyr.

Et ellers ulovlig inngrep mot en hund er lovlig når noen gjør det for å avverge at hunden urettmessig jager eller angriper mennesker eller dyr, dersom inngrepet ikke går lenger enn nødvendig for å avverge skade, og dessuten ikke går utover det forsvarlige i betraktning av angrepets farlighet og den angrepnes interesse.

Lat oss stoppe her litt. Her kjem ei skummel setning; Et ellers ulovlig inngrep mot en hund er lovlig når noen gjør det for å avverge(...). Vidare i paragrafen, del a) står det også Ved pågående eller nært forestående angrep mot en person kan enhver gjøre det inngrep mot hunden som fremstår som nødvendig for å avverge skade. Dette fritar ikke den som helt eller delvis har provosert et angrep, fra straffansvar eller erstatningsansvar. Ein kan så godt som skyte hunden på staden om ein vert angrepen. Enda betre grunn til å halde hunden sin under kontroll, spør du meg. Vidare er der samme opplegg om hunden angrip andre dyr. Så vil eg også nemne del d): Enhver kan på stedet avlive en hund som påtreffes i umiddelbar forbindelse med at den har påført en person vesentlig skade, dersom hunden fortsatt utgjør en klar fare. Det samme gjelder hvis hunden har voldt vesentlig skade på tamrein, husdyr, hunder eller hjortevilt, dersom ikke det skadete dyret urettmessig var kommet inn på eiendom som hundeholderen disponerer.

Vidare kan du lese om kampvillige hundar, og kva som er lovleg å lære hundar o.l. Du har t.d. ikkje lov å lære hunden din å angripe folk eller dyr. Dette kan gjere at hunden din vert tatt frå deg. Vidare er der også spesifikke lover for når hunden din vert krevd avlivd/omplassert. Om du kjem i dårlige situasjonar med din hund, er dette lover du bør setje deg inn i. Der er også eige kapittel i henhold til dette med avliving. Dei fleste hundeeigarar er jo så glad i hundane sine at die vil unngå dette. Eg anbefalar alle som har hund å setje seg inn i lova. Eg har berre nemnt paragrafar som eg synes er relevante for mitt hundehold.

Dagens visdom:
Av og til lønner det seg å ha lova på si side..

Ingen kommentarer: