søndag 14. juni 2009

Berre en katt..



Til alle katteeiere

Både nåværende og fremtidige.
Hver vår og sommer kan vi lese i avisa: "søte kattunger gis bort" Av og til er det flere annonser til dagen. Du som har latt katten din få kattunger oppdager kanskje at du får flere telefoner fra mennesker som har lyst på kattungene dine. Du sender dem av gårde og er fornøyd med det. Du tar det kanskje som en selvfølge at kattene får det bra der de kommer. Selv om du ikke kjenner de nye eierene..

Hver sommer er det hundrevis av katter som blir forlatt av eierne sine fordi det ikke passer å ha katt når man skal på ferie. Eventuelt passet det bare på hytta, og derfor etterlater man katten der. Hver sommer står det katter utenfor forlatte hus og håper at eieren skal dukke opp med mat og vann. Til slutt gir de opp og begir seg på vandring. Mange katter tørster i hjel på sommeren. I bystrøk er det ikke lett å finne vann. Uten vann har man ikke krefter til å finne mat. En katt som er vant til å få mat av sin eier har ikke alltid forutsetninger for å klare å finne mat selv. Grusomme lidelser er disse kattene utsatt for. Hva gjør eierne når de kommer hjem fra ferie?

Jo, mange skaffer seg EN NY kattunge. Katter er jo gratis. Derfor kan vi dumpe dem og skaffe oss en ny neste sesong. Hver sommer blir det født kattunger som eieren ikke gidder eller ikke klarer å finne nye eiere til. Det er slett ikke sikkert at eieren gidder å bruke penger på en human avlivning hos veterinær heller. De blir druknet, dumpet i søppelbøtta, eller satt ut i grøfta. Dyrebeskyttelsen har fått inn katter som har blitt forsøkt avlivet med en hammer.

Hva kan gjøres for å forhindre at slike tragiske ting skjer? Svaret er enkelt: Kastrer katten din. En katt har ikke glede av å parre seg. Det er ikke synd på en kastrert hankatt. Det er ikke synd på en katt som ikke får oppleve å bli mamma. Det er en myte at hunnkatter trenger å få et kull unger. Sier veterinæren det, så konsulter en annen veterinær. En kastrert katt blir mer kosete, og den holder seg nærmere hjemmet. Du unngår urinmarkering. Hankatten slipper å sloss for å få parret seg, og unngår derfor sår og skrammer. Kastrering koster ikke mer enn at folk har råd til det. Det dreier seg bare om å gidde å spandere disse pengene. Dersom du ikke er villig til det, så skal du heller ikke ha katt. Det er et privilegium å ha et kjæledyr, ikke en rettighet.

Det burde vært påbudt å kastrere en katt som ikke skal brukes i avl. Vi drømmer om en verden der katter kommer til verden under kontrollert avl, og der de koster penger. Så lenge katter er gratis vil det alltid finnes uansvarlige katteeiere.

Så lenge katter får parre seg fritt vil det alltid finnes "villkatter" som roter i søpla di, som urinerer på trappa di, og som bråker om natta. Når du ikke kastrerer katten din er du med på å senke kattens status. Katten er et dyr som blir misbrukt på det groveste. Utrykket "bare en katt" lever i beste velgående.

Tror du at dette innlegget overdriver fakta? Ta deg et besøk til dyrebeskyttelsen. Se på de kattene som er der, og hør på historiene de frivillige som jobber der har å fortelle. Spør om de gruer seg til sommeren.Visste du at de som jobber i dyrebeskyttelsen gjør det gratis? Vil du være en ansvarlig katteeier?

Kastrer katten din. En hunkatt kan kastreres selv om hun allerede er drektig. Veterinæren aborterer fostrene. Når du reiser på ferie, så sett pus i kattepensjonat, eller la en nabo, slektning eller venn se til den. Ikke la den bli igjen alene. Hva har den gjort for å fortjene en slik behandling?

Vi håper at du leste innlegget vårt. Vi håper at du hører på oss. Vi ber om at det denne sommeren blir født færre kattunger. Vi ber om at færre katter må sulte og tørste i hjel på gata.

Med hilsen flere katteeiere på www.dyrenett.no.sine kattesider. Her finnes huskatteiere, rasekatteiere, oppdrettere av rasekatter, og medlemmer av dyrebeskyttelsen.
Ps. Ej he ikkje vore med på å skrive ditte innlegget. Ej vil berre vidareformidle ditte probleme, og støtte synspunkta i dinne artikkelen.

Ingen kommentarer: