onsdag 4. februar 2009

Pengar, eit dagleg problem..?

"Ola" er 20 år. Han er ein svært høgt respektert student. Han studerer jus, og er best i klassa si. Når han skal lese til prøver, innleveringar, og eksamen les han boka ein gong, og so er det fast i minnet. Han har fotografisk hukommelse. Derfor tek det lite tid for Ola å vere ei god student. Han brukar resten av tida si på å arbeide på den lokale matvarebutikken. Ola er glad og fornøgd, har mykje pengar, og slit ikkje sosialt.

"Kari" er også 20 år. Ho slit veldig med studie sitt. Ho studerar til Sosionom. Når ho skal lese til prøver, eksamener og innleveringar må ho bruke lang tid, og lese bøkene fleire ganga, gjerne ta notatar også. Det er ikkje alt ho greier å hugse likevel, for på ettermiddagen må ho arbeide på cafeen for å ha nok penga til mat og leige på hybelen. Kari har ikkje mykje sosialt liv, einaste søndagane, om ikkje ho må gjere litt skulearbeid. Kari likar ikkje situasjonen sin, og det går dårlig både med skule og jobben.

"Olaug" er 20 år. Ho studerer Biologi. For å halde seg oppe i dette faget må ho lese kvar dag, lenge. Samstundes må ho også arbeide med oppgaver, og innleveringar. Det er vanskelig å huske for Olaug, og mykje tid går vekk på lesing. Olaug vil også ha sosialt liv i kvardagen, og har derfor valgt å leve fattig. Ho trivst med livstilstanden sin, og er eigentleg lykkeleg. Ho har berre ikkje råd til alt ho skulle ynskje, men ho maktar ikkje arbeide etter all skulen.

Kvifor har Ola det so enkelt, medan Kari slit? Kvifor skal Olaug leve fattig berre fordi ho ikkje har fotografisk hukommelse? Ingen har sagt at verda er rettferdig. Likevel har både Olaug og Ola det bra. Kari derimot slit. Kanskje burde Kari prøve som Olaug, konsentrere seg om ein av tinga? For at Kari skulle få det, måtte ho ha hatt meir penga. Er ikkje studentar eigentleg eit forferdeleg fattig folkeslag? Bør ikkje eit kvart gjerast?

Korleis få inntekt av å studere. D e egentlig et forferdeleg interessant spørsmål. En kankje slutte å ete heller, mat må en ha for en god skuledag. Penga e et verdensproblem. Gje oss steinaldere då geiteskinn va verdt sitt brød. Kanskje ej kunne fått noken bolla for ei ørkenrotte også.,?

Dagens visdom:
Money isn't everything..

1 kommentar:

Sandra sa...

Nå e me igang Anita... Tjohei!!!